Saronictours
saronictravel
saronictravel
Book Now!

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

1η Ημέρα

Αναχωρούμε από Αθήνα με προορισμό την Καβάλα. Στο ύψος της Λαμίας κάνουμε στάση για καφέ και συνεχίζουμε για Λάρισα. Τέμπη μια δεύτερη στάση για φαγητό έξω από την πόλη της Κατερίνης, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, άφιξη στην Καβάλα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

2η Ημέρα

Καβάλα, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

Καβάλα

Το όραμα που είδε ο Απόστολος Παύλος στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στην Τρωάδα, έναν ψηλό εντυπωσιακό Μακεδόνα να στέκεται μπροστά του και να τον παρακαλεί «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», ήταν η απαρχή της σωτήριας σχέσης του με τους Έλληνες. Το χειμώνα του 49 μ.Χ. ο Παύλος αποβιβάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Νεάπολη, περιοχή του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την Εγνατία Οδό, κατευθύνεται αμέσως προς τους Φιλίππους. Τον συνοδεύουν ο Σίλας, ο Τιμόθεος και ο γιατρός Λουκάς ο Ευαγγελιστής και συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων.

Φίλιπποι

Στο άκουσμα του ερχομού του, έχουν συγκεντρωθεί γυναίκες οι οποίες ακούν πρώτες σε όλη την Ευρώπη τη διδασκαλία του. Ανάμεσά τους η Λυδία, μια ευσεβής γυναίκα με καταγωγή από τα Θυάτειρα της Μ. Ασίας, είναι η πρώτη που βαπτίζεται χριστιανή και έπειτα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με αποφασιστικότητα στη διάδοση του Θείου Λόγου. Στους Φιλίππους ο Παύλος και ο Σίλας κατηγορούνται ως πρόξενοι ανωμαλίας. Οι δύο άντρες ραβδίζονται και φυλακίζονται, αλλά τρομερός σεισμός προκαλεί τη νύχτα πανικό. Οι πόρτες της φυλακής ανοίγουν και ο δεσμοφύλακας αποπειράται να αυτοκτονήσει, οι Απόστολοι των εμποδίζουν με αποτέλεσμα να ενστερνιστεί την πίστη στο Θεό, βαπτίζεται με όλη την οικογένειά του και τους φιλοξενεί σπίτι του. Οι Απόστολοι διέρχονται από την κατοικία της Λυδίας και αναχωρούν για τη Θεσσαλονίκη.

3η Ημέρα

Θεσσαλονίκη, Βέροια, άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

Θεσσαλονίκη

 

Με την άφιξη τους, ο Απόστολος Παύλος και ο Σίλας στη Θεσσαλονίκη, βρίσκουν τη συναγωγή κοντά στο λιμάνι. Εκεί πηγαίνει ο Παύλος για τρία συνεχόμενα Σάββατα ,όπου συζητεί με τους παρευρισκομένους και τους ερμηνεύει αποσπάσματα από την Αγία Γραφή, που αναφέρουν πως ο Χριστός έπρεπε να σταυρωθεί και να αναστηθεί εκ νεκρών. Αρκετοί έγιναν μαθητές του Παύλου και του Σίλα ταυτόχρονα πίστεψαν πάρα πολλοί Έλληνες, τόσο άνδρες όσο και αρκετές γυναίκες. Εδώ θα ιδρυθεί και Εκκλησία. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στους Φιλίππους γρήγορα αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα και να προκαλούνται ταραχές εξαιτίας της δραστηριότητας του Παύλου. Τη νύχτα ο Παύλος και ο Σίλας απομακρύνονται από τη Θεσσαλονίκη κυνηγημένοι από τους συμπατριώτες τους. Στο σημείο των τειχών απ’ όπου διέφυγε, σαν τεκμήριο της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, της διδασκαλίας του και των καρπών που προέκυψαν από τη σπορά του, κτίστηκε ναός στη μνήμη του.

Βέροια

Φυγαδεύονται από τους χριστιανούς στην Βέροια και κατευθύνονται στη συναγωγή. Οι Ιουδαίοι της Βέροιας, πιο ευγενικοί από εκείνους της Θεσσαλονίκης, με ενδιαφέρον ακούν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου από τον Παύλο. Σύντομα όμως φθάνουν στη Θεσσαλονίκη ειδήσεις για τη δραστηριότητα του Παύλου. Οι εκεί εχθροί του στέλνουν ανθρώπους να δημιουργήσουν ταραχές. Αμέσως οι σύντροφοι του τον οδηγούν μακριά και από τη Βέροια. Ωστόσο ο Τιμόθεος και ο Σίλας παραμένουν.

Το σημείο, όπου στάθηκε ο Παύλος και κήρυξε το Ευαγγέλιο προς τους Βεροιείς, το λεγόμενο «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», έχει διαμορφωθεί επιβλητικά στις ημέρες μας.

4η Ημέρα

Πρωινή αναχώρηση για Βεργίνα, επιστροφή μέσω Καλαμπάκας, προσκύνημα στα Μετέωρα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου, στο Μεγάλο Μετέωρο και άφιξη στην Αθήνα αργά το βράδυ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο