Saronictours
saronictravel
Book Now!

Μαυρίκιος

Εκτός από τα προφανή, τα ομολογουμένως ειδυλλιακά τοπία και τις αξεπέραστες θάλασσές του, τον Μαυρίκιο θα τον λατρέψετε και για μερικούς ακόμα λόγους, που είναι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό: Ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο που το 1844 έφθασε το γκολφ στις ακτές της από τους Άγγλους.

Διαθέτει το δεύτερο παλαιότερο ιππικό όμιλο, που μάλιστα σχετίζεται έντονα με τις πολιτικές διεργασίες που οδήγησαν το 1968 στην ανακήρυξη του Μαυρίκιου ως ανεξάρτητου κράτους. Η UNESCO χαρακτήρισε προστατευόμενο πολιτιστικό θησαυρό το κέντρο υποδοχής μεταναστών του Μαυρίκιου, το Aapravasi Ghat, ένα μοναδικό μνημείο με ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού. Αξίζει να το δείτε και να μάθετε την ιστορία του μεγάλου πειράματος των Βρετανών! Άλλο ένα μνημείο της UNESCO διεκδικεί την προσοχή σας, το όρος Le Morne, το σύμβολο της ελευθερίας από τη δουλειά αλλά και ο τόπος μαρτυρίου πολλών σκλάβων κατά το 18ο και 19ο αιώνα. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε, τέλος, το πτηνό Ντόντο που έγινε ένας από τους λόγους ανάδειξης του Μαυρίκιου σε ξεχωριστό τόπο διακοπών.

Παρότι έχει εκλείψει ως είδος, θα θαυμάσετε ακόμα και σήμερα τη μοναδικότητά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού, όπου θα δείτε και ολόκληρους σκελετούς.

Τοποθεσία

Μαζί με τα νησιά Ρεουνιόν και Ροντρίγκες, ο Μαυρίκιος αποτελεί το νησιωτικό συγκρότημα των νησιών Μασκαρέν. Αυτό το αρχιπέλαγος δημιουργήθηκε από μία σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από περίπου 8 με 10 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διέλευση της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας πάνω από το θερμό σημείο του Ρεουνιόν.

Το ίδιο το νησί του Μαυρίκιου περιβάλλεται από κοραλιογενείς υφάλους ενώ έχει ηφαιστειακή προέλευση. Περιμετρικά του νησιού εκτείνεται μία κορυφογραμμή από υψώματα, η οποία προέρχεται από την παλαιότερη ηφαιστειακή καλντέρα. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού βρίσκεται στα νοτιοδυτικά και έχει ύψος 828 μ., ενώ ονομάζεται Πιτόν ντε λα Πετί Ριβιέρ Νουάρ (δηλ. κορυφή του μικρού μαύρου ποταμού). Στο κέντρο της ημιορεινής περιμέτρου εκτείνεται ένα ηπειρωτικό υψίπεδο.

Το τοπικό κλίμα είναι τροπικό, ενώ επηρεάζεται παράλληλα από τους νοτιοανατολικούς αληγείς ανέμους, προσδιορίζοντας δύο εποχές. Ο χειμώνας είναι θερμός και ξηρός και διαρκεί από το Μάιο ως και το Νοέμβριο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες το καλοκαίρι είναι ζεστό και υγρό.

Μία από τις πιο ευκατάστατες χώρες της Αφρικής και από τις πλέον επιτυχημένες πολυπολιτισμικές κοινότητες, όπου λειτουργεί άψογα η συνύπαρξη λαών και θρησκειών. Ανάμεσα στις επιρροές που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι, εκτός της Αγγλικής και Γαλλικής, που οφείλονται στους κατακτητές, επίσης Κινεζικές, Αφρικανικές, Ινδικές.

 

Πέρα απ’ αυτό το χαρακτηριστικό, ο Μαυρίκιος είναι ένα υπέροχο νησί του Ινδικού Ωκεανού που έχει την ικανότητα να μαγεύει όποιον το επισκεφθεί. Θαυμάσια γαλάζια θάλασσα, αμμουδιές κατάλευκες μέσα στις οποίες ξεφυτρώνουν πολυτελέστατα ξενοδοχεία, αλλά και ταυτόχρονα, αψηφώντας το στερεότυπο, πληθώρα ιστορικών αξιοθέατων, πολύ πολιτισμικότητα, γεωλογική ποικιλομορφία και μεγάλη γκάμα από δραστηριότητες που θα αποσπάσουν την προσοχή σας από το κολύμπι, την ηλιοθεραπεία και τη ραστώνη…

Εκτός από τα προφανή, τα ομολογουμένως ειδυλλιακά τοπία και τις αξεπέραστες θάλασσές του, τον Μαυρίκιο θα τον λατρέψετε και για μερικούς ακόμα λόγους, που είναι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό: Ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο που το 1844 έφθασε το γκολφ στις ακτές της από τους Άγγλους. Η UNESCO χαρακτήρισε προστατευόμενο πολιτιστικό θησαυρό το κέντρο υποδοχής μεταναστών του Μαυρίκιου, το Aapravasi Ghat, ένα μοναδικό μνημείο με ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού. Άλλο ένα μνημείο της UNESCO διεκδικεί την προσοχή σας, το όρος Le Morne, το σύμβολο της ελευθερίας από τη δουλεία αλλά και ο τόπος μαρτυρίου πολλών σκλάβων κατά το 18ο και 19ο αιώνα. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε, τέλος, το πτηνό Ντόντο που έγινε ένας από τους λόγους ανάδειξης του Μαυρίκιου σε ξεχωριστό τόπο διακοπών. Παρότι έχει εκλείψει ως είδος, θα θαυμάσετε ακόμα και σήμερα τη μοναδικότητά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού, όπου θα δείτε και ολόκληρους σκελετούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο